Przepis na bardzo szybki obiad przyda się na pewno wszystkim zapracowanym.
Zupę robi się bardzo szybko ale trzeba pamiętać o namoczeniu soczewicy dzień
wcześniej. Wychodzi gęsta i bardzo aromatyczna dzięki przyprawom takim jak
kmin czy kurkuma. Rozgrzewa i syci w chłodniejsze dni.
Składniki:
- 1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
- 1 fenkuł (koper włoski)
- 1 cebula
- 2 średniej wielości marchewki
- ok. 1 L wody lub bulionu warzywnego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sok z cytryny
- sól, pieprz
Dzień wcześniej soczewicę opłukać, zalać wodą i zostawić tak na noc.
Do garnka wlać troszkę oleju. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i fenkuła.
Smażyć 2-3 minuty. Dodać pokrojoną marchewkę (u mnie w plasterki), posiekany
czosnek oraz przyprawy. Całość wymieszać i smażyć 1 minutę. Wlać 1/2 szklanki
wody. Zagotować i gotować tak ok. 10 minut. Dodać odsączoną z wody soczewicę
i resztę wody. Zmniejszyć gaz i gotować około 20 minut aż soczewica będzie
miękka. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz