środa, 21 marca 2018

Zupa z soczewicą i fenkułem


Przepis na bardzo szybki obiad przyda się na pewno wszystkim zapracowanym. 
Zupę robi się bardzo szybko ale trzeba pamiętać o namoczeniu soczewicy dzień
wcześniej. Wychodzi gęsta i bardzo aromatyczna dzięki przyprawom takim jak
kmin czy kurkuma. Rozgrzewa i syci w chłodniejsze dni.

Składniki:
  • 1 szklanka zielonej lub brązowej soczewicy
  • 1 fenkuł (koper włoski)
  • 1 cebula
  • 2 średniej wielości marchewki
  • ok. 1 L wody lub bulionu warzywnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Dzień wcześniej soczewicę opłukać, zalać wodą i zostawić tak na noc.
Do garnka wlać troszkę oleju. Wrzucić pokrojoną w piórka cebulę i fenkuła.
Smażyć 2-3 minuty. Dodać pokrojoną marchewkę (u mnie w plasterki), posiekany
czosnek oraz przyprawy. Całość wymieszać i smażyć 1 minutę. Wlać 1/2 szklanki
wody. Zagotować i gotować tak ok. 10 minut. Dodać odsączoną z wody soczewicę
i resztę wody. Zmniejszyć gaz i gotować około 20 minut aż soczewica będzie
miękka. Pod koniec doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz