Bardzo czekoladowe ciasteczka w smaku przypominające ciasto brownie.
Ciastka bez glutenu, jajek, mleka więc prawie dla każdego :)
Jedynym ich minusem (oprócz tego, że znikają w zastraszającym tempie) jest
to, że są dość delikatnej struktury. Trzeba się więc z mini dość delikatnie
obchodzić :)
Składniki:
- 1/2 szklanki masła migdałowego
- 3 łyżki musu z jabłek (bez cukru)
- 1/4 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki kakao naturalne
- 1 łyżka mąki kokosowej (lub zmielonych wiórków kokosowych)
- 1/2 łyżeczki sody
W misce wymieszać masło migdałowe, mus z jabłek, cukier kokosowy i ekstrakt.
Przesiać do miski mąkę, kakao i sodę. Delikatnie wymieszać. Na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia nakładać masę po jednej łyżce na ciastko (zachować odstępy).
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 minut. Wystudzić.
*z porcji wyszło mi 9 dużych ciastek.
mmmm bajecznie się wprezentują !
OdpowiedzUsuń