poniedziałek, 12 marca 2018

Ciastka brownie (paleo, wegańskie)


Bardzo czekoladowe ciasteczka w smaku przypominające ciasto brownie.
Ciastka bez glutenu, jajek, mleka więc prawie dla każdego :)
Jedynym ich minusem (oprócz tego, że znikają w zastraszającym tempie) jest
to, że są dość delikatnej struktury. Trzeba się więc z mini dość delikatnie 
obchodzić :)

Składniki:
  • 1/2 szklanki masła migdałowego
  • 3 łyżki musu z jabłek (bez cukru)
  • 1/4  szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 szklanki kakao naturalne
  • 1 łyżka mąki kokosowej (lub zmielonych wiórków kokosowych)
  • 1/2 łyżeczki sody

W misce wymieszać masło migdałowe, mus z jabłek, cukier kokosowy i ekstrakt.
Przesiać do miski mąkę, kakao i sodę. Delikatnie wymieszać. Na blaszkę wyłożoną
papierem do pieczenia nakładać masę po jednej łyżce na ciastko (zachować odstępy).
Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 minut. Wystudzić.

*z porcji wyszło mi 9 dużych ciastek.

1 komentarz: