Sezon szparagowy w pełni więc jeśli lubicie szparagi to właśnie teraz jest pora
żeby się nimi zajadać. Ja postanowiłam ponownie użyć ich do sałatki razem z
pomidorami, ciecierzycą i kozim serkiem.
Składniki:
- 200g kaszy bulgur
- 200g pomidorów koktajlowych
- 250g zielonych szparagów
- 150g ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)
- garść liści bazylii
- 100g serka koziego sałatkowego
- oliwa+sok z cytryny
Kaszę ugotować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na niej
szparagi, ciecierzycę i przekrojone pomidorki. Skropić oliwą i posypać solą oraz
pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 8 minut.
Wyjąc z piekarnika i ostudzić. Do ostudzonej kaszy dodać pieczone warzywa
(szparagi pokroić na mniejsze kawałki). Dodać pokruszony ser kozi. Całość
skropić oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszać. Ozdobić listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz