poniedziałek, 7 maja 2018

Sałatka z kaszą bulgur i pieczonymi warzywami


Sezon szparagowy w pełni więc jeśli lubicie szparagi to właśnie teraz jest pora
żeby się nimi zajadać. Ja postanowiłam ponownie użyć ich do sałatki razem z 
pomidorami, ciecierzycą i kozim serkiem.

Składniki:
  • 200g kaszy bulgur
  • 200g pomidorów koktajlowych
  • 250g zielonych szparagów
  • 150g ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)
  • garść liści bazylii
  • 100g serka koziego sałatkowego
  • oliwa+sok z cytryny

Kaszę ugotować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.  Umieścić na niej
szparagi, ciecierzycę i przekrojone pomidorki. Skropić oliwą i posypać solą oraz
pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec 8 minut.
Wyjąc z piekarnika i ostudzić. Do ostudzonej kaszy dodać pieczone warzywa
(szparagi pokroić na mniejsze kawałki). Dodać pokruszony ser kozi. Całość
skropić oliwą i sokiem z cytryny. Wymieszać. Ozdobić listkami bazylii.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz