wtorek, 10 października 2017

Czekoladowe batony z gryką ekspandowaną


Dla łasuchów mocno czekoladowe batony z dodatkiem gryki ekspandowanej.
Jeśli wolicie grykę można zastąpić ryżem, amarantusem lub pszenicą chociaż
z gryką smakują super a najsmaczniejsze są gdy poleżą w lodówce przez noc.
Batony bez dodatku cukru, mleka, jaj i glutenu więc mogą cieszyć
się nimi prawie wszyscy. Do tego robi się je błyskawicznie :)

Składniki:
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1/4 szklanki masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 1 szklanka gryki ekspandowanej

W garnuszku umieścić olej kokosowy razem z masłem orzechowym.
Rozpuścić, dodać kakao i syrop klonowy (ew. miód, syrop daktylowy).
Wymieszać. Dodać grykę, ponownie dokładnie wymieszać. Wylać masę do
formy (najlepsza sylikonowa), wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na
minimum 1 godzinę. Pokroić na batony.


Źródło: Healthy Poles

2 komentarze:

  1. wyjdą z innym olejem niż kokosowy?

    wyglądają obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno powiedzieć czy wyjdą z innym olejem. Z masłem powinny wyjść ale nie będą wtedy wegańskie.

      Usuń