Dla łasuchów mocno czekoladowe batony z dodatkiem gryki ekspandowanej.
Jeśli wolicie grykę można zastąpić ryżem, amarantusem lub pszenicą chociaż
z gryką smakują super a najsmaczniejsze są gdy poleżą w lodówce przez noc.
Batony bez dodatku cukru, mleka, jaj i glutenu więc mogą cieszyć
się nimi prawie wszyscy. Do tego robi się je błyskawicznie :)
Składniki:
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- 1 szklanka gryki ekspandowanej
W garnuszku umieścić olej kokosowy razem z masłem orzechowym.
Rozpuścić, dodać kakao i syrop klonowy (ew. miód, syrop daktylowy).
Wymieszać. Dodać grykę, ponownie dokładnie wymieszać. Wylać masę do
formy (najlepsza sylikonowa), wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki na
minimum 1 godzinę. Pokroić na batony.
Źródło: Healthy Poles
wyjdą z innym olejem niż kokosowy?
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie :)
Trudno powiedzieć czy wyjdą z innym olejem. Z masłem powinny wyjść ale nie będą wtedy wegańskie.
Usuń