poniedziałek, 30 października 2017

Dżem dyniowo-jabłkowy


Jesienny dżem z dynią i jabłkiem. Robiłam  go po raz pierwszy ale myślę, że na
stałe zagości w mojej domowej spiżarni i będę go robiła co roku. Wiadomo co
domowe najlepsze :) Tym bardziej, że przepis bardzo prosty więc poradzi sobie
z nim każdy i na jesienno-zimowe śniadania z domowym rogalikiem sprawdzi 
się wyśmienicie :)

Składniki:
  • 1 kg dyni (bez skóry i pestek)
  • 1kg kwaśnych jabłek np. antonówek
  • 1 szklanka cukru (może być trzcinowy)
  • 1 spora cytryna
  • 1 łyżka goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu

Miąższ dyni pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, dodać cukier, 1/2 szklanki
wody i goździki (dobrze jest zawinąć je w gazę żeby było później łatwiej
wyjąć). Całość dusić na niewielkim ogniu do czasu aż dynia zacznie się
rozpadać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Z cytryny wycisnąć sok. Dodać
jabłka i sok z cytryny do garnka. Gotować aż jabłka się rozpadną. Na końcu
dodać cynamon a goździki wyjąć. Można zmiksować jeśli ktoś lubi bardzo gładki-
tak jak ja :) Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków i odstawić do góry dnem.
Dla pewności można też go pasteryzować.


* Przepis siostry Faustyny

2 komentarze: