Kolejny przepis z wykorzystaniem puree z dyni. Bułeczki piekłam już w tamtym roku
bo bardzo mi się podoba połączenie pieczywa i dyni. Bułki mają dzięki
temu obłędny kolor. W przepisie dodany jest miód natomiast ja go pominęłam
jak dla mnie wyszły za słodkie ale jeśli Wam to nie przeszkadza to jak najbardziej
można zrobić zgodnie z przepisem.
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1 łyżeczka soli
- 15g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki mleka lub wody
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko do posmarowania wierzchu
- pestki dyni do posypania
Do miseczki wkruszyć drożdże, dodać cukier i ok. 2 łyżki mleka (wody).
Wymieszać aż drożdże się rozpuszczą. Przykryć i zostawić na ok. 20 minut
aż zaczyn wyrośnie. Mąkę zmieszać w misce z solą. Dodać zaczyn, resztę mleka
(wody), puree z dyni, miód oraz olej. Ciasto wyrobić. Przykryć i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie podzielić na
ok. 5 części i uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć na blaszce do pieczenia
wyłożonej papierem. Zostawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać pestkami dyni. Wstawić do
nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 20 minut.
Bulki sa obledne!!! Dlugo zachowuja swiezosc i sa pyszne. Bede wracala do tego przepisu.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo :)
Usuń