Jako, że 16 października świętujemy Światowy Dzień Chleba u mnie co
prawda nie chleb ale bułeczki z 3 zbóż: pszenicy, żyta i orkiszu. Bardzo
dobrze smakują i można je śmiało zajadać na śniadanie lub zabrać ze sobą
do szkoły lub pracy.
Składniki:
- 350g mąki pszennej typ 550
- 100g mąki żytniej typ 720
- 100g mąki orkiszowej typ 2000
- 20g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 60g rozpuszczonego masła
- 300g letniej wody
Drożdże pokruszyć do miseczki. Wsypać cukier i mieszać aż drożdże się rozpuszczą.
Wszystkie rodzaje mąki wymieszać z solą. Dodać drożdże oraz wodę. Na końcu
letnie rozpuszczone masło. Gdyby wyszło za suche dodać troszkę wody.
Ciasto zagnieść mikserem z hakami ok. 5 minut. Powinno wyjąć elastyczne lekko
klejące. Przełożyć do miski i zostawić pod przykryciem na ok. 1 godzinę (powinno
podwoić swoją objętość). Wyrośnięte podzielić na jednakowej wielkości kawałki
ok. 8 sztuk. Uformować okrągłe bułeczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik nagrzać
do 200 stopni. Bułeczki przed włożeniem można naciąć tępą stroną noża lub
specjalną foremką. Wstawić do piekarnika. Piec 20-30 minut. Ostudzić na
kuchennej kratce.
Źródło: Przepisynachleb
Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńFaktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń