Ciasteczka owiane z dodatkiem puree z dyni i bakalii to propozycja
na trochę zdrowszą przekąskę, która doda nam energii i zaspokoi
chęć na coś słodkiego. Ostatnio sporo na blogu słodkości ale chyba to
z powodu pogody mam straszną ochotę na coś słodkiego ale takiego
bez wyrzutów sumienia :)
Składniki ok. 16 sztuk:
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 1/2 szklanki puree z dyni
- 1 i 1/4 szklanka płatków owsianych
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- 1/2 szklanki pestek dyni
- 1 łyżeczka przyprawy do dań z dynią
- 1 łyżeczka lnu mielonego
- 2 jajka
Olej kokosowy rozpuścić. W misce zmieszać płatki owsiane, suszoną
żurawinę, pestki dyni, len i przyprawę. Dodać puree z dyni, jajka, rozpuszczony
i ostudzony olej kokosowy oraz miód. Całość wymieszać łyżką. Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni. Ciasteczka wykładać na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia (1 łyżka na 1 ciastko). Ciastka lekko spłaszczyć. Piec przez
10-15 minut. Ostudzić.
Mmm, wyglądają niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńnie kruszą się za bardzo?
OdpowiedzUsuńMuszę przyznać, że troszkę się kruszą.
Usuń