Jedne z moich ulubionych placuszków śniadaniowych.
Dzięki dodatkowi mąki razowej są nie tylko pożywne ale także dużo
zdrowsze od tych przygotowanych na samej mące pszennej. Najlepsze
oczywiście z owocami sezonowymi i syropem klonowym lub miodem.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej razowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1/3 łyżeczki sody
- 2 jajka
- 1/2 szklanki musu jabłkowego- bez dodatku cukru
- 1 szklanka mleka (może być roślinne)
- 1-2 łyżki płynnego miodu lub syropu z agawy
- 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
W misce zmieszać mąki, proszek i sodę. W drugiej zmieszać jajka, mus
jabłkowy, mleko, miód i olej. Dodać mokre składniki do suchych i
zmieszać tylko do połączenia składników ( powinny zostać grudki).
Na patelni rozpuścić olej. Kłaść 1 łyżkę masy na 1 placuszka i smażyć
na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz