sobota, 18 lutego 2017

Wegański tatar


Mięsnego tataru nie jadłam nigdy i nigdy nie zjem. Chociaż mówi się: nigdy nie
mów nigdy :) Postawiłam na jego wegańską wersję z kaszy jaglanej i buraków.
Smakuje wybornie a i prezentuje się ładnie. Możemy więc spokojnie podać na przyjęciu. 
Nawet dla mięsożerców. Ja podałam go z majonezem z awokado ale można
też z sojonezem. 

Składniki:
  • 1 większy burak
  • 1/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 średnie jabłko
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka octu jabłkowego (domowej roboty najlepszy)
  • 1-2 ogórki kiszone + do dekoracji
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Buraka ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Kaszę ugotować na sypko, ostudzić.
Do kaszy dodać starte na tarce o grubych oczkach  buraki i jabłko. Cebulę i ogórki
pokroić w kostkę i dodać razem z resztą składników. Wymieszać. Tatar podawać z
natką pietruszki, plasterkiem cytryny, dowolnym wegańskim majonezem i ogórkiem
kiszonym.


Źródło : Wegan Nerd (troszkę zmodyfikowałam)

2 komentarze:

  1. Wygląda kusząco :) Lubię takie eksperymenty, choć za tradycyjnym, wołowym tatarem wprost przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie zastąpione mięso i piękna prezentacja :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń