poniedziałek, 13 lutego 2017

Domowe kulki kokosowe z kaszy jaglanej


Zabierałam się za ten przepis już chyba od kilku miesięcy i w końcu postanowiłam
je zrobić wszak przepis należy raczej do tych łatwych. Może obawiałam się trochę 
kaszy jaglanej na słodko bo uwielbiam ją ale na wytrawnie. Jak się pewnie domyślacie,
przepis znalazł się na blogu więc jest dobrze. Napiszę więcej przepis jest super. Moje
dziecko, które nie jada kaszy jaglanej (niestety nie mogę go do niej przekonać) zajadało
się tymi kulkami nie wiedząc oczywiście z czego dokładnie się składają :) Jest to moja
taka słodka, biała propozycja walentynkowa na zdrowy deser dla kogoś bliskiemu
sercu :)

Składniki:
  • 1/2 kaszy jaglanej (w diecie bezglutenowej)
  • 1 szklanka mleka kokosowego dobrej jakości
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych niesiarkowanych + ok. 1/2 szklanki do obtoczenia

Kaszę wsypać na sitko i przelać wrzątkiem co pozbawi jej goryczy.
Do garnka wlać mleko kokosowe, dodać kaszę i gotować aż wchłonie cały płyn
czyli około 15 minut. Powinna być miękka. Do gorącej kaszy dodać miód,
olej kokosowy i wiórki. Dokładnie całość wymieszać. Odstawić aż trochę ostygnie.
Z letniej masy formować kulki (u mnie to raczej kule :) i każdą obtoczyć w wiórkach.
Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Dla mnie najlepiej smakują na drugi
dzień takie zimne z lodówki.

Źródło: przepis znalazłam na FB na stronie producenta kaszy jaglanej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz