Kolejna propozycja walentynkowa to bardzo czekoladowe muffinki z dodatkiem
puree z buraka. Muszę się przyznać, że do tego przepisu także podeszłam nieco
sceptycznie ale jak już robiłam muffinki marchewkowe, dyniowe i cukiniowe to
czemu by nie z burakiem :) Burak nie jest w nich wyczuwalny chociaż jak ktoś
już wie że tam się znajduje może się zasugerować. Polecam zatem niektórych
pozostawić w nieświadomości i już po wydanej opinii uświadomić. Zapewniam, że
czekoladoholicy będą zachwyceni :)
Składniki na 12 sztuk:
- 250g ugotowanego na parze lub upieczonego buraka
- 3 średniej wielkości jajka
- 200 ml maślanki naturalnej
- 180g mąki pszennej
- 40g kakao gorzkiego
- 150g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50-80 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
Buraka obrać i zmiksować na puree. Dodać jajka, maślankę i dokładnie
wymieszać. W misce zmieszać mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia.
Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać do połączenia składników.
Dodać pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. Lekko wymieszać. Ciastem
napełnić papilotki do 3/4 wysokości . Wstawić do nagrzanego do 180 stopni
piekarnika i piec przez ok. 25 minut. Ostudzić na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz