poniedziałek, 27 lutego 2017

Batony kokosowe (wegańskie- bez mleka, jajek i glutenu)


Chyba jeszcze tego nie pisałam ale uwielbiam kokos. Dawno temu gdy byłam
nastolatką zajadałam się batonami kokosowymi w czekoladzie . Wtedy nie
miałam jeszcze świadomości z czego się składają takie batony. Teraz wiem i nie
kupuję ale staram się zrobić sama. Te wegańskie to tylko trzy składniki. No cztery
jeśli oblejecie je czekoladą :) Przygotowanie zajmuje pięć minut więc gdy najdzie
Was ochota na coś słodkiego, zdrowego i kokosowego to te batony będą idealne.

 Składniki:
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (niesiarkowanych) 
  • 1/4 szklanki płynnego miodu, syropu klonowego lub z agawy
  • 2 łyżki oleju kokosowego w temperaturze pokojowej

Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Miksować kilka minut aż składniki
dobrze się połączą. Masę wyłożyć do małego naczynia o wymiarach ok. 10x15 cm
(ja użyłam plastikowego pojemniczka). Dobrze jest wyłożyć naczynie folią spożywczą
łatwiej nam będzie wtedy wyciągnąć batony. Masę równo rozłożyć i wyrównać
wierzch. Wstawić do lodówki na 15 minut. Wyjąć, podzielić równo na cztery batony.
Wstawić znów do lodówki. Można je oblać dobrej jakości czekoladą.


1 komentarz:

  1. Ten przepis jest tak prosty i ma tak mało składników, że nie można go nie wypróbować ;) Zwłaszcza, że batoniki wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń