Jesień to dla mnie czas jabłek, gruszek i dyni. Tych pierwszych mam pod dostatkiem z działki więc wykorzystuję jak tylko mogę. Część jak co roku zapakowana w słoiki w formie musu jabłkowego. Sprawdzi się w zimie do szarlotki lub ryżu. Z reszty wypieki. Muffinki z jabłkami to świetny pomysł na coś słodkiego i jednocześnie zdrowszego do kawy. Idealnie sprawdzi się również na wynos do pracy czy szkoły.
Składniki na 8-9 sztuk:
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki cynamonu (można dać więcej ale u nas alergicy:)
- 1 jajko
- 1/4 szklanki płynnego miodu
- 90 ml oleju
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub maślanki
- 1 szklanka pokrojonych w kostkę jabłek (u mnie antonówka)
W misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon. W drugiej ubić jako, miód, olej i jogurt. Wlać płynne składniki do suchych i wymieszać tylko do nawilżenia składników. Dodać jabłka. Ciastem napełnić papilotki. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 minut.
*1 szklaka=250ml
Wygląda naprawdę super :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne babeczki, bardzo proste w przygotowaniu. Smakują idealnie zarówno zaraz po upieczeniu jak i następnego dnia. Przepis dodany do ulubionych i wykorzystany już kilka razy:)
OdpowiedzUsuń