Wiosenna surówka z kapustą, kalarepką, marchewką i rzodkiewką. Świetnie
się sprawdzi do obiadu lub jako surówka do grilla. Muszę się Wam przyznać, że
ja resztkę zjadłam z pieczywem na kolację. To jedna z moich ulubionych wiosennych
surówek. Chrupiąca i pyszna po prostu :)
Składniki:
- 200g młodej kapusty
- 1 kalarepa
- 1 marchewka
- 1/2 pęczka rzodkiewki
- koperek
Składniki na sos:
- 3-4 łyżki oleju lub oliwy
- 1 łyżeczka miodu (syropu klonowego lub z agawy)
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz wg. gustu
Kapustę pokroić w paski. Marchewkę, kalarepę i rzodkiewki zetrzeć na tarce
o grubych oczkach. Umieścić w misce. Składniki na sos wymieszać. Polać
sosem sałatkę i całość dokładnie wymieszać. Podawać od razu chociaż na drugi
dzień smakuje równie dobrze. Z podanych składników wychodzi porcja dla
2-3 osób więc dla większej rodziny polecam podwoić składniki.
Wygląda pięknie. Ja jeszcze czekam na moją kalarepę ale na pewno przepis przetestuję :-)
OdpowiedzUsuńPieknie tu u Ciebie, skąd ten koszyk co leży w nim kapusta <3 cudooo
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Koszyk kupiłam w internecie ale niestety nie pamiętam gdzie.
Usuń