wtorek, 9 sierpnia 2016

Ciasto z owocami lata


Krótka przerwa od przetworów. Ciasto z dodatkiem letnich owoców: malin, jeżyn i 
borówek. Wszystkie z własnej działki. Ciasto jest na tyle uniwersalne, że świetnie
będzie się też prezentowało z innymi letnimi owocami-wiśniami czy porzeczkami.
Bardzo proste w przygotowaniu bo  nie trzeba nawet wyciągać miksera z szafki.
Idealne na słodki letni deser przy filiżance aromatycznej kawy.

Składniki:
  • 185g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1,5 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150-200 g owoców (malin, jeżyn, borówek)
  • cukier puder do posypania
  • 1/4 szklanki mleka (może być roślinne)

W garnuszku rozpuścić masło. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Zostawić
do ostudzenia. Dodać jajka i ekstrakt z wanilii oraz przesianą mąkę i migdały.
Wlać mleko. Wymieszać łyżką do połączenia składników (nie za długo). Do blaszki
o wymiarze 12x30 cm przenieść ciasto. Na wierzchu położyć owoce lekko je wciskając.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni  piekarnika i piec przez ok. 45 minut.
Wyjąć ciasto i ostudzić. Posypać pudrem.


2 komentarze: