poniedziałek, 25 września 2017

Wegański pasztet do smarowania


Kolejna pasta z użyciem pestek słonecznika tym razem smakowo -a może 
bardziej wyglądem- przypominająca pasztet. Muszę przyznać, że takie pasty
robię ostatnio dość często bo bardzo nam smakują i mam tu też na myśli
mojego ślubnego, który do dań wegańskich nie jest do końca przekonany.
Ten pasztet natomiast bardzo smakował i jemu co może być przykładem
tego, że jest smaczny także dla mięsożerców :)
Składniki:
  • 200g pestek słonecznika
  • 250g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych 
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól, pieprz

Pestki słonecznika zalać wodą i odstawić na całą noc (można także
zalać wrzątkiem i zostawić na minimum godzinę).  Cebulę pokroić
i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone pieczarki i smażyć do
momentu aż cała woda odparuje. Pestki odsączyć na sitku. Umieścić
w naczyniu blendera. Dodać usmażone pieczarki, czosnek, płatki drożdżowe
i przyprawy. Zmiksować na pastę. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w
lodówce.

Źródło: Vegenerat Biegowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz