Pasta do chleba w kolorach jesieni. W tym roku jesień przyszła do nas zbyt
wcześnie ale jej dary czyli bakłażan i papryka bardzo ładnie mi się
skomponowały w paście. Zamiast wędliny polecam posmarować sobie
domowy chleb taką pastą. Pyszny jesienny smak :)
Składniki:
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 czerwona papryka
- 1 średniej wielkości marchewka
- 5 ząbków czosnku
- oliwa
- sól, pieprz
- 1 puszka ciecierzycy
- 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
- 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
- 1/4 szklanki orzechów włoskich (można użyć mielonych)
- sól, pieprz
Bakłażana pokroić w dużą kostkę, posolić i odstawić na 15 minut.
Następnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Zostawić aż odcieknie.
Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, paprykę w kostkę, czosnek obrać.
Warzywa zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Wcześniej
skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Pakunek wsadzić do piekarnika
i piec w 190 stopniach przez ok. 30-45 minut (najlepiej zajrzeć i zobaczyć
czy warzywa są już miękkie). Zostawić aż ostygną.
Upieczone warzywa z czosnkiem włożyć do misy blendera. Dodać odsączoną
ciecierzycę, pomidory, oliwę i orzechy. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić
do smaku. Przechowywać w lodówce do 5 dni.
Kocham takie pasty! Ta wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
zrobiłam, ale 5 ząbków czosnku to za dużo...radzę dać mniej, bo czosnek zdominował całą pastę...nie zmienia to faktu, że jest pyszna :-)
OdpowiedzUsuń