środa, 6 września 2017

Jesienna pasta do chleba ( z pieczonych warzyw)


Pasta do chleba w kolorach jesieni. W tym roku jesień przyszła do nas zbyt
wcześnie ale jej dary czyli bakłażan i papryka bardzo ładnie mi się
skomponowały w paście. Zamiast wędliny polecam posmarować sobie
domowy chleb taką pastą. Pyszny jesienny smak :)

Składniki:
  • 1 średniej wielkości bakłażan
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 5 ząbków czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1/4 szklanki orzechów włoskich (można użyć mielonych)
  • sól, pieprz

Bakłażana pokroić w dużą kostkę, posolić i odstawić na 15 minut.
Następnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą. Zostawić aż odcieknie.
Marchewkę pokroić w cienkie plasterki, paprykę w kostkę, czosnek obrać.
Warzywa zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia. Wcześniej
skropić oliwą i doprawić solą i pieprzem. Pakunek wsadzić do piekarnika
i piec w 190 stopniach przez ok. 30-45 minut (najlepiej zajrzeć i zobaczyć
czy warzywa są już miękkie). Zostawić aż ostygną.


Upieczone warzywa z czosnkiem włożyć do misy blendera. Dodać odsączoną
ciecierzycę, pomidory, oliwę i orzechy. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić
do smaku. Przechowywać w lodówce do 5 dni.

2 komentarze:

  1. Kocham takie pasty! Ta wygląda przepysznie :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam, ale 5 ząbków czosnku to za dużo...radzę dać mniej, bo czosnek zdominował całą pastę...nie zmienia to faktu, że jest pyszna :-)

    OdpowiedzUsuń