środa, 6 września 2017

Sałatka szwedzka na zimę


Mam dla Was jeszcze jeden przepis na ogórki. Sałatka z ogórków zwana (nie wiedzieć
czemu) szwedzką. Smak słodko-ostry więc jeśli lubicie takie smaki polecam. 
Sprawdzi się na kanapki lub do domowych hot dogów. 

Składniki:
  • 2 kg ogórków gruntowych
  • 9 szklanek zimnej wody (1szklanka-250 ml)
  • 1/2 szklanki soli kamiennej

Składniki na zalewę:
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki octu 10%

Do każdego słoika:
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki gorczycy
  • 2-3 plasterki surowej marchewki (1-2 całe marchewki)

Umyte ogórki pokroić w plasterki (użyłam do tego mandoliny). Nie powinny być
jednak zbyt cienkie.  Z wody (9 szklanek) i soli (1/2 szklanki) sporządzić
roztwór. Zalać nim pokrojone ogórki i zostawić na 3 godziny mieszając od
czasu do czasu. Po upływie podanego czasu ogórki odcedzić na sitku. Do wyparzonych
słoików nakładać plasterki marchewki i przyprawy. Następnie włożyć odcedzone
ogórki (nie powinny być ułożone zbyt ciasno). Składniki zalewy zagotować.
Gorącą zalać ogórki, zakręcić. Słoiki wstawić do zimnego piekarnika.
Nastawić na 120 stopni i pasteryzować je przez 15 minut. Zostawić w
piekarniku aż ostygną. Można też pasteryzować w garnku z wodą
8-10 minut od momentu zagotowania. Przechowywać w chłodnym miejscu
typu piwnica.

Źródło: Kulinarne Szaleństwa Margarytki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz