Mam dla Was jeszcze jeden przepis na ogórki. Sałatka z ogórków zwana (nie wiedzieć
czemu) szwedzką. Smak słodko-ostry więc jeśli lubicie takie smaki polecam.
Sprawdzi się na kanapki lub do domowych hot dogów.
Składniki:
- 2 kg ogórków gruntowych
- 9 szklanek zimnej wody (1szklanka-250 ml)
- 1/2 szklanki soli kamiennej
Składniki na zalewę:
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki octu 10%
Do każdego słoika:
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ziarenka pieprzu
- 1/2 łyżeczki gorczycy
- 2-3 plasterki surowej marchewki (1-2 całe marchewki)
Umyte ogórki pokroić w plasterki (użyłam do tego mandoliny). Nie powinny być
jednak zbyt cienkie. Z wody (9 szklanek) i soli (1/2 szklanki) sporządzić
roztwór. Zalać nim pokrojone ogórki i zostawić na 3 godziny mieszając od
czasu do czasu. Po upływie podanego czasu ogórki odcedzić na sitku. Do wyparzonych
słoików nakładać plasterki marchewki i przyprawy. Następnie włożyć odcedzone
ogórki (nie powinny być ułożone zbyt ciasno). Składniki zalewy zagotować.
Gorącą zalać ogórki, zakręcić. Słoiki wstawić do zimnego piekarnika.
Nastawić na 120 stopni i pasteryzować je przez 15 minut. Zostawić w
piekarniku aż ostygną. Można też pasteryzować w garnku z wodą
8-10 minut od momentu zagotowania. Przechowywać w chłodnym miejscu
typu piwnica.
Źródło: Kulinarne Szaleństwa Margarytki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz