Dziś prosta sałatka z dodatkiem zielonych szparagów, które bardzo lubię.
Połączenie trochę typu włoskiego bo w sałatce znajdziemy suszone pomidory,
oliwki i mozzarellę. Sałatka świetnie się sprawdzi również na ciepło np. na
kolację. Można śmiało ją podać na grilla bo sezon grillowy już się zaczął
chociaż w tym roku pogoda nas nie rozpieszcza :(
Składniki:
- 150g makaronu (kształt dowolny)
- 80-100 g pesto bazyliowego
- 250g zielonych szparagów
- ok. 10 sztuk suszonych pomidorów ( zamiast można użyć koktajlowych)
- mozzarella w mini kulkach (może być też duża) ok. 120g
- 3-4 czarne oliwki
- sól, pieprz
Makaron ugotować al dente. Ostudzić. Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końce
i ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Skropić oliwą. Posypać
solą i pieprzem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec ok. 8 minut
(powinny nadal pozostać chrupiące). Zostawić aż ostygną i pokroić na mniejsze
kawałki. Do makaronu dodać pesto, wymieszać. Następnie szparagi, pokrojone
suszone pomidory, oliwki i kulki mozzarelli (jeśli duża -pokroić). Całość wymieszać.
Doprawić solą i pieprzem jeśli potrzeba.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz