czwartek, 27 kwietnia 2017

Granola daktylowa


Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Od niego zaczynamy dzień 
i powinniśmy codziennie przed pracą czy szkołą znaleźć chwilę na zjedzenie
czegoś pożywnego co da nam energię na cały poranek. Można oczywiście zjeść
kanapkę na razowym pieczywie ale można również zrobić sobie domową granolę.
Jest to szybki sposób na śniadanie. Wystarczy tylko mleko (może być roślinne)
lub jogurt i śniadanie gotowe. 

Składniki:
  • 300g płatków owsianych górskich (w diecie bezglutenowych)
  • 6 łyżek oleju roślinnego (może być płynny olej kokosowy)
  • 4 łyżki syropu daktylowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (można dać więcej)
  • 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 120 g daktyli niesiarkowanych
  • 60-80 g orzechów pekan lub włoskich 

W misce zmieszać płatki owsiane, olej, syrop daktylowy oraz cynamon i imbir.
Całość dokładnie wymieszać, przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną
papierem. Wstawić do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piec przez ok.15
minut. Co jakiś czas należy przemieszać.  Daktyle jeśli są suche wrzucić na
kilka minut do wrzątku. Orzechy i daktyle pokroić na mniejsze kawałki.
Dodać do płatków (po tych 15 minutach) razem z ziarnami słonecznika. Piec
jeszcze ok.10 minut do złotego koloru. Zostawić do ostudzenia. Przesypać do
słoika. Podawać z mlekiem (krowim lub roślinnym) lub z jogurtem i owocami
sezonowymi. Na pierwsze lub drugie śniadanie.

2 komentarze:

  1. Należałoby dodać, że płatki owsiane BEZGLUTENOWE - skoro przepis bez glutenu. Zwykłe górskie niestety gluten zawierają.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słuszna uwaga. Już poprawiam :)

      Usuń