środa, 31 maja 2017

Muffinki ze szpinakiem


Muffinki nie muszą być tylko na słodko. Doskonałym przykładem jest właśnie
dzisiejszy przepis. Muffinki z dodatkiem szpinaku, sera feta i suszonych pomidorów.
Świetnie się sprawdzą na pikniku lub jako drugie śniadanie w szkole i pracy.

Składniki:
  • 220 g mąki pszennej lub orkiszowej T600
  • 100 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 200 g kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 100 g sera feta
  • 80 g szpinaku świeżego 
  • 3-4 suszone pomidory w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.W misce wymieszać olej, jajka, śmietanę,
sól, pieprz, pokrojoną w kostkę cebulę, fetę, suszone pomidory i posiekany drobno
szpinak. Dodać do miski sypkie składniki i wymieszać. Ciastem wypełnić 12 foremek
wyłożonych papilotkami i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez
ok. 20-25 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.


1 komentarz:

  1. Wyglądają obłędnie pysznie! Kocham takie wytrawne wypieki!:)
    https://jaglusia.com/

    OdpowiedzUsuń