Muffinki nie muszą być tylko na słodko. Doskonałym przykładem jest właśnie
dzisiejszy przepis. Muffinki z dodatkiem szpinaku, sera feta i suszonych pomidorów.
Świetnie się sprawdzą na pikniku lub jako drugie śniadanie w szkole i pracy.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej lub orkiszowej T600
- 100 ml oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (bez fosforanów)
- 1/2 czerwonej cebuli
- 200 g kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 100 g sera feta
- 80 g szpinaku świeżego
- 3-4 suszone pomidory w oleju
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.W misce wymieszać olej, jajka, śmietanę,
sól, pieprz, pokrojoną w kostkę cebulę, fetę, suszone pomidory i posiekany drobno
szpinak. Dodać do miski sypkie składniki i wymieszać. Ciastem wypełnić 12 foremek
wyłożonych papilotkami i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez
ok. 20-25 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
wyłożonych papilotkami i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez
ok. 20-25 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
Wyglądają obłędnie pysznie! Kocham takie wytrawne wypieki!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.com/