środa, 17 maja 2017

Pieczarki w sosie teriyaki z kapustą pak choi


Pieczarki w sosie teriyaki to pomysł na błyskawiczny bezmięsny obiad. Przygotowanie
go nie powinno Wam zająć więcej niż 20 minut przy czym najdłużej gotuje się ryż :)
W oryginalnym przepisie ryż był podany ze smażonym jajkiem z czego ja już 
zrezygnowałam ale jak ktoś ma ochotę to link do oryginału podaję na końcu. Biały
ryż oczywiście można zastąpić brązowym, który jest znacznie zdrowszy. U mnie ten
obiad był spontaniczny i tylko taki ryż akurat miałam w domu.

Składniki:
  • 500 g pieczarek
  • 2 kapusty pak choi

 Składniki na sos teriyaki:
  • 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego (lub 1 ciemnego)
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • 1-2 ząbki posiekanego czosnku
  • pieprz
  • sezam 
  • szczypiorek

Do woka wlać 1-2 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje wrzucić pokrojone na plasterki
pieczarki. Smażyć kilka minut. W misce zmieszać wszystkie składniki na sos.
Dodać do pieczarek. Smażyć do czasu aż sos zgęstnieje. Gdy pieczarki się smażą
na drugą patelnię wlać 2-3 łyżki wody. Wrzucić oderwane liście pak choi i
smażyć ok. 3-4 minuty (kapusta nie powinna zbyt zmięknąć, powinna pozostać
wciąż chrupiąca). Pieczarki podawać z ryżem i kapustą. Posypać sezamem
i szczypiorkiem.

Źródło: Amuse your bouche

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz