Pieczarki w sosie teriyaki to pomysł na błyskawiczny bezmięsny obiad. Przygotowanie
go nie powinno Wam zająć więcej niż 20 minut przy czym najdłużej gotuje się ryż :)
W oryginalnym przepisie ryż był podany ze smażonym jajkiem z czego ja już
zrezygnowałam ale jak ktoś ma ochotę to link do oryginału podaję na końcu. Biały
ryż oczywiście można zastąpić brązowym, który jest znacznie zdrowszy. U mnie ten
obiad był spontaniczny i tylko taki ryż akurat miałam w domu.
Składniki:
- 500 g pieczarek
- 2 kapusty pak choi
Składniki na sos teriyaki:
- 1 łyżka miodu lub syropu z agawy
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego (lub 1 ciemnego)
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- 1-2 ząbki posiekanego czosnku
- pieprz
- sezam
- szczypiorek
Do woka wlać 1-2 łyżki oleju. Gdy się rozgrzeje wrzucić pokrojone na plasterki
pieczarki. Smażyć kilka minut. W misce zmieszać wszystkie składniki na sos.
Dodać do pieczarek. Smażyć do czasu aż sos zgęstnieje. Gdy pieczarki się smażą
na drugą patelnię wlać 2-3 łyżki wody. Wrzucić oderwane liście pak choi i
smażyć ok. 3-4 minuty (kapusta nie powinna zbyt zmięknąć, powinna pozostać
wciąż chrupiąca). Pieczarki podawać z ryżem i kapustą. Posypać sezamem
i szczypiorkiem.
Źródło: Amuse your bouche
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz