środa, 17 maja 2017

Wiosenna sałatka z selera i rzodkiewki


Wiosenna, kolorowa sałatka, którą można podać na lekką kolację. Dodatek jajka
sprawia, że sałatka jest bardziej sycąca. Seler naciowy to bardzo niskokaloryczne
warzywo. Zajadają się nim szczególnie osoby, które są na diecie i pragną zgubić
kilka kilogramów. Ponadto dieta selerowa oczyszcza nasz organizm z toksyn,
ułatwia trawienie i polepsza pracę nerek. Warto więc go podawać w sałatkach lub
dodawać do koktajli warzywnych.

Składniki dla 2 osób:
  • 1 pęczek selera naciowego (ok. 6 łodyg)
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • szczypiorek lub koperek
  • 2 -3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Łodygi selera oraz rzodkiewkę pokroić na plastry. Zmieszać w misce. Skropić
sokiem z cytryny. Doprawić oliwą, solą i pierzem. Na wierzchu ułożyć pokrojone
jajka. Posypać posiekanym szczypiorkiem.


2 komentarze: