Kolejne zdrowe batony na blogu. Widzę, że wcześniejsze przypadły Wam do gustu :)
Ja również jestem fanką takich zdrowych, słodkich przekąsek. Choć można dostać
podobne w sklepie wolę zrobić je sama. Tym razem postanowiłam wykorzystać
suszone morele. Batoniki wyszły równie smaczne choć muszę przyznać, że trochę
bardziej klejące. Po spędzeniu 2 dni w lodówce zrobiły się jednak na tyle twarde,
że można je było spokojnie jeść.
Składniki:
- 150g suszonych moreli-niesiarkowanych
- 150g daktyli -niesiarkowanych
- 1-2 łyżki nasion chia (szałwii hiszpańskiej)
- 1/4 łyżeczka cynamonu
- 1/2-3/4 szklanki pestek dyni
- 3 łyżki wiórków kokosowych
Daktyle i morele umieścić w blenderze (jeśli są bardzo suche sparzyć wrzątkiem).
Miksować aż powstanie klejąca masa z kawałkami owoców. Dodać resztę składników
i miksować chwilę, żeby z pestek dyni zostały również tylko kawałki. Masę wyjąć
i wyłożyć do blaszki 20x20 cm (ja użyłam troszkę większej). Zostawić w lodówce
na 1-2 godziny. Pokroić na batoniki.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńDomowe batoniki to musi byc coś! Muszę spróbowac zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/