Małe słodkie co nieco. To jest właśnie to co lubię najbardziej :) Owsiane batoniki,
które sprawdzą się na drugie śniadanie w szkole lub pracy. W składzie znajdziemy
płatki, jabłka, kokos i orzechy czyli to co zazwyczaj możemy znaleźć w granoli. To taka
domowa, przenośna granola bez mleka :) Doda energii a nie pustych kalorii.
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych (niesiarkowanych)
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1/3 szklanki daktyli (niesiarkowanych)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/3 szklanki płynnego miodu lub syropu z agawy\ klonowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka suszonych jabłek (u mnie chrupiące)
Do blendera wsypać płatki owsiane. Włączyć na 5-10 sekund. Płatki mają
być tylko troszkę rozdrobnione. Wysypać je na blaszkę wyłożoną papierem
do pieczenia. Dodać wiórki kokosowe i pokrojone na małe kawałki orzechy.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez ok. 10 minut
mieszając od czasu do czasu. Płatki mają się tylko lekko zrumienić. Daktyle
włożyć do blendera i zmiksować na pastę. W garnuszku rozpuścić olej i miód.
Dodać ekstrakt i pastę z daktyli. Dokładnie wymieszać. Do miski włożyć upieczone
suche składniki, pokruszone jabłka, przyprawy. Zalać płynnymi z garnuszka.
Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę o wymiarze 25x30 cm (dobrze jest
wyłożyć ją wcześniej folią spożywczą). Blaszkę wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Wyjąć i pokroić na batony (wychodzi około 20 sztuk).
zdjęcie z telefonu |
Uwielbiam takie batoniki zajadać :) Domowych jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Appreciation to my father who informed me regarding this blog, this web site is really awesome.
OdpowiedzUsuń