Hummus z buraka to doskonała przekąska na każdą imprezę. Świetnie smakuje z
pokrojonymi warzywami ale również z pieczywem. Bardzo lubię hummus i jadłam go
zazwyczaj w tej tradycyjnej wersji. Natomiast przygotowałam go sama po raz pierwszy.
W tej wersji nie ma w składzie pasty sezamowej ale można oczywiście jej użyć. Polecam
spróbować bo to zawsze jakaś odmiana :)
Składniki:
- 1 średniej wielkości burak
- 3 ząbki czosnku
- puszka ciecierzycy (400g)
- sok z 1/2 małej cytryny
- sól, pieprz
- 2 łyżki oliwy
- łyżka migdałów w plasterkach -do dekoracji wierzchu
Buraka ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Do blendera wrzucić buraka,
ciecierzycę, czosnek oraz resztę składników. Zmiksować na pastę. Włożyć do miseczki,
udekorować migdałami i skropić oliwą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz