poniedziałek, 27 marca 2017

Hummus z buraka


Hummus z buraka to doskonała przekąska na każdą imprezę. Świetnie smakuje z
pokrojonymi warzywami ale również z pieczywem. Bardzo lubię hummus i jadłam go
zazwyczaj w tej tradycyjnej wersji. Natomiast przygotowałam go sama po raz pierwszy.
W tej wersji nie ma w składzie pasty sezamowej ale można oczywiście jej użyć. Polecam
spróbować bo to zawsze jakaś odmiana :)

 Składniki:
  • 1 średniej wielkości burak
  • 3 ząbki czosnku
  • puszka ciecierzycy (400g)
  • sok z 1/2 małej cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka migdałów w plasterkach -do dekoracji wierzchu

Buraka ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Do blendera wrzucić buraka,
ciecierzycę, czosnek oraz resztę składników. Zmiksować na pastę. Włożyć do miseczki,
udekorować migdałami i skropić oliwą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz