Na weekend łakocie. Czekolada. Domowa-wegańska. Nie zawiera mleka, glutenu
i cukru. Świetnie nadaje się dla dzieci, które jak wiadomo za czekoladą przepadają
a ponieważ wiele z nich jest uczulonych ta sprawi, że będą mogły zaznać tej zakazanej
słodkości. Pod warunkiem oczywiście, że nie są uczulone na orzechy i kakao. Jej jedyną
wadą jest konsystencja. Pod wpływem ciepła szybko się rozpuszcza. Najlepiej więc
jak pozostanie w lodówce choć na pewno ręce pobrudzi :)
Składniki:
- 1/2 szklanki oleju kokosowego
- 1/4 szklanki masła migdałowego
- 1 łyżka dobrej jakości kakao lub surowego kakao
- 1/3 szklanki syropu klonowego/z agawy lub daktylowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 1/2 szklanki pokrojonych orzechów włoskich (lub innych, można dodać bakalie)
Do miski włożyć olej kokosowy i masło migdałowe. Utrzeć mikserem do połączenia.
Dodać kakao, wymieszać. Następnie syrop klonowy (lub inny), ekstrakt i sól. Na końcu
orzechy. Całość wymieszać. Wyłożyć do pojemniczka (ja użyłam plastikowego
o wymiarach 15x15 cm). Dobrze jest wyłożyć je folią spożywczą. Wstawić do lodówki.
Gdy masa zrobi się twarda pokroić na kwadraty.
Takiego przepisu właśnie szukałam, wielkie dzięki! :)
OdpowiedzUsuń