Dzisiaj będzie na bardzo szybko i na orientalnie. Danie, które przyrządzicie w kilka
minut na obiad lub ciepłą kolację. Najlepszy do jej przygotowania będzie wok
ale jeśli go nie posiadacie można oczywiście wykorzystać zwykłą patelnię.
Składniki dla 2 osób:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1/2 łyżeczki papryczki chilli
- 100g pieczarek
- 1 cebula
- 100g fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
- 2 kapusty pak choi
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 1-2 łyżki sezamu (do posypania)
Do woka wlać 2 łyżki oleju. Gdy dobrze się rozgrzeje wrzucić pokrojonego na
kawałki kurczaka. Smażyć ok. 3-4 minuty aż się zarumieni. Dodać posiekany czosnek,
starty imbir i posiekaną papryczkę. Smażyć razem ok.30 sekund. Dodać pokrojone
na plasterki pieczarki, w piórka cebulę oraz fasolkę. Smażyć kilka minut (ok. 3-4)
pod koniec dodając pokrojoną kapustę. Na końcu wlać sos sojowy i ocet balsamiczny.
Posypać sezamem i podawać od razu po przygotowaniu.
Gdzie kapustę kupić?
OdpowiedzUsuńJa kupiłam akurat w Lidlu ale może w innych marketach też są.
Usuń