wtorek, 14 marca 2017

Stir- fry z kurczaka i pak choi


Dzisiaj będzie na bardzo szybko i na orientalnie. Danie, które przyrządzicie w kilka
minut na obiad lub ciepłą kolację. Najlepszy do jej przygotowania będzie wok
ale jeśli go nie posiadacie można oczywiście wykorzystać zwykłą patelnię. 

Składniki dla 2 osób:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki papryczki chilli
  • 100g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100g fasolki szparagowej (u mnie mrożona)
  • 2 kapusty pak choi
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1-2 łyżki sezamu (do posypania)

Do woka wlać 2 łyżki oleju. Gdy dobrze się rozgrzeje wrzucić  pokrojonego na
kawałki kurczaka. Smażyć ok. 3-4 minuty aż się zarumieni. Dodać posiekany czosnek,
starty imbir i posiekaną papryczkę. Smażyć razem ok.30 sekund. Dodać pokrojone
na plasterki pieczarki, w piórka cebulę oraz fasolkę. Smażyć kilka minut (ok. 3-4)
pod koniec dodając pokrojoną kapustę. Na końcu wlać sos sojowy i ocet balsamiczny.
Posypać sezamem i podawać od razu po przygotowaniu.


2 komentarze:

  1. Gdzie kapustę kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupiłam akurat w Lidlu ale może w innych marketach też są.

      Usuń