Dzieci ale nie tylko uwielbiają kremy czekoladowe. Osobiście nie polecam tych
kupowanych w sklepie bo w większości to sam cukier i konserwanty. Dlatego
postanowiłam zrobić zdrowy krem z wykorzystaniem daktyli. Wyszedł bardzo smaczny
chociaż boję się, że dzieci nie da się oszukać :) Świetnie sprawdzi się na kanapce
lub jako farsz do naleśników. Taki krem oprócz daktyli to także kakao i mleko czyli
tylko trzy składniki a ile przyjemności :)
Składniki na jeden 450g słoiczek:
- 300g dobrej jakości niesiarkowanych suszonych daktyli
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- ok. 120 ml dobrej jakości mleka
Mleko wlać do rondelka. Wstawić na gaz i podgrzewać aż będzie gorące ale nie
dopuścić do zagotowania. Mlekiem zalać daktyle i zostawić na 2-3 godziny żeby
były miękkie. Gdy już tak się stanie całość przełożyć do blendera i dodać kakao.
Miksować aż powstanie gładki gęsty krem (gdyby być zbyt gęsty można dodać
troszkę więcej mleka). Gotowy krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w
lodówce.
z daktylami to biorę w ciemno... uwielbiam je:)
OdpowiedzUsuńOo takiego przepisu jeszcze nie znałam! Ja robię taki krem z burakiem i awokado, też pycha!
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Zdrowo i przepysznie
OdpowiedzUsuń