wtorek, 6 grudnia 2016

Zdrowy krem czekoladowy


Dzieci ale nie tylko uwielbiają kremy czekoladowe. Osobiście nie polecam tych 
kupowanych w sklepie bo w większości to sam cukier i konserwanty. Dlatego
postanowiłam zrobić zdrowy krem z wykorzystaniem daktyli. Wyszedł bardzo smaczny
chociaż boję się, że dzieci nie da się oszukać :) Świetnie sprawdzi się na kanapce
lub jako farsz do naleśników. Taki krem oprócz daktyli to także kakao i mleko czyli 
tylko trzy składniki a ile przyjemności :)

Składniki na jeden 450g słoiczek:
  • 300g dobrej jakości niesiarkowanych suszonych daktyli
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • ok. 120 ml dobrej jakości mleka

Mleko wlać do rondelka. Wstawić na gaz i podgrzewać aż będzie gorące ale nie
dopuścić do zagotowania.  Mlekiem zalać daktyle i zostawić na 2-3 godziny żeby
były miękkie. Gdy już tak się stanie całość przełożyć do blendera i dodać kakao.
Miksować aż powstanie gładki gęsty krem (gdyby być zbyt gęsty można dodać
troszkę więcej mleka). Gotowy krem przełożyć do słoiczka i przechowywać w
lodówce.



Źródło: Słodkie- Rewolucje

2 komentarze:

  1. z daktylami to biorę w ciemno... uwielbiam je:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oo takiego przepisu jeszcze nie znałam! Ja robię taki krem z burakiem i awokado, też pycha!

    OdpowiedzUsuń