czwartek, 29 grudnia 2016

Sałatka z marynowaną mozzarellą


Prosta sałatka z marynowaną mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem
i oliwkami. Możemy zjeść na kolację lub podać na imprezie. Jest lekka, smaczna
więc czego można chcieć więcej. Trzeba tylko pamiętać żeby mozzarellę zamarynować
na 1-2 dni wcześniej. Wtedy smaki idealnie się połączą. Oliwę, która nam pozostanie
można wykorzystać do innych celów kulinarnych. 

Składniki na marynowaną mozzarellę:
  • 2 opakowania mini kulek mozzarelli (ok. 250g)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczki chilli
  • duża garść świeżych listków bazylii
  • 4-5 czarnych oliwek
  • 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • dobrej jakości oliwy (ok. 1 szklanka)

Reszta składników:
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
  • ok. 1/2 opakowania świeżego szpinaku 
  • 1 czerwona cebula

Mozzarellę odsączyć z zalewy. Czosnek oraz oliwki pokroić w plasterki, papryczkę na małe
kawałki.  Do słoika wkładać na przemian kulki mozzarelli, oliwki, listki bazylii i wszystkie przyprawy. Całość zalać oliwą (musi zakryć całkowicie mozzarellę). Wstawić do lodówki
i zostawić na 1-2 dni. Na płaskim talerzu ułożyć szpinak, wyłożyć kulki mozzarelli
i pomidorki. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na wierzchu sałaki. Całość polać oliwą
z przyprawami i oliwkami pozostałymi z marynowania.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz