Prosta sałatka z marynowaną mozzarellą, pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem
i oliwkami. Możemy zjeść na kolację lub podać na imprezie. Jest lekka, smaczna
więc czego można chcieć więcej. Trzeba tylko pamiętać żeby mozzarellę zamarynować
na 1-2 dni wcześniej. Wtedy smaki idealnie się połączą. Oliwę, która nam pozostanie
można wykorzystać do innych celów kulinarnych.
Składniki na marynowaną mozzarellę:
- 2 opakowania mini kulek mozzarelli (ok. 250g)
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczki chilli
- duża garść świeżych listków bazylii
- 4-5 czarnych oliwek
- 1/2 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz
- dobrej jakości oliwy (ok. 1 szklanka)
Reszta składników:
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych
- ok. 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- 1 czerwona cebula
Mozzarellę odsączyć z zalewy. Czosnek oraz oliwki pokroić w plasterki, papryczkę na małe
kawałki. Do słoika wkładać na przemian kulki mozzarelli, oliwki, listki bazylii i wszystkie przyprawy. Całość zalać oliwą (musi zakryć całkowicie mozzarellę). Wstawić do lodówki
i zostawić na 1-2 dni. Na płaskim talerzu ułożyć szpinak, wyłożyć kulki mozzarelli
i pomidorki. Cebulę pokroić w piórka i ułożyć na wierzchu sałaki. Całość polać oliwą
z przyprawami i oliwkami pozostałymi z marynowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz