Po indyku i schabie przyszła pora na wędlinę z piersi kurczaka. Bardzo delikatną
więc świetnie nadaje się dla dzieci. Zadbajmy jednak o to, żeby wybrać mięso
jak najlepszej jakości np. kurczaka zagrodowego lub z dobrego źródła na wsi.
Takie mięso jest nie tylko dużo zdrowsze ale też o niebo smaczniejsze.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka (500-600g)
Składniki na marynatę:
- 1 łyżeczka płynnego miodu (najlepiej polskiego)
- 2 łyżeczki musztardy o ostrzejszym smaku
- 1/4 szklanki oleju
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1-1,5 łyżeczki soli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
Mięso umyć, osuszyć na papierowym ręczniku. Ułożyć piersi jedna na drugiej.
Złożyć ze sobą w ten sposób żeby grubsza część mięsa znalazła się na cieńszej.
Złożone mięso włożyć w siatkę wędliniarską lub dobrze związać sznurkiem.
Do moździerza włożyć kolendrę i utłuc, dodać resztę przypraw, wymieszać.
Do miski wlać miód, olej, musztardę, posiekany czosnek, sól oraz zioła. Włożyć mięso
i zostawić na noc w lodówce. Mięso umieścić w rękawie do pieczenia razem z marynatą
(można też upiec w naczyniu żaroodpornym). Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu zostawić do ostygnięcia, zdjąć siatkę i wstawić do lodówki.
Źródło: Z chaty na końcu wsi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz