niedziela, 27 czerwca 2021

Pancakes orkiszowo-migdałowe

Pancakes czyli placuszki w stylu amerykańskim. Podawana na śniadanie z syropem klonowym i owocami sezonowymi. Bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze szybsze w znikaniu :)

Składniki na ok. 10 sztuk:

  • 1/2 szklanki mąki jasnej orkiszowej
  • 1/2 szklanki mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru/ksylitolu/syropu klonowego
  • 2 łyżki oleju lub rozpuszczonego masła
  • 1 szklanka maślanki naturalnej
  • 1 jajko

Wszystkie składniki suche wymieszać w misce: mąki, proszek do pieczenia,sól i cukier. W drugiej lekko ubić olej, jajko i maślankę. Dodać płynne składniki do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia składników. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor (1 placek=1 łyżka).

1 komentarz: