Dzisiaj pomysł na szybkie danie makaronowe z sosem szparagowym. Idealne na ciepłe dni gdy nie mamy ochoty na ciężki obiad. Makaron spaghetti możecie zastąpić innym dowolnym np. bezglutenowym.
Składniki dla 3 osób:
- 250g zielonych szparagów
- 100g serka naturalnego mielonego lub jogurtu kokosowego
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz
- 300g makaronu spaghetti (orkiszowego)
- parmezan do posypania (opcjonalnie)
Ze szparagów odłamać twarde końcówki. Resztę wsadzić do osolonego wrzątku i gotować 3-5 minut aż będą miękkie. Wyjąć z wody. Pokroić na kilka kawałków. Zachować czubki szparagów do dekoracji. Łodygi umieścić razem z serkiem i oliwą w misie blendera. Zmiksować na sos. Doprawić solą i pieprzem. Makron ugotować al dente. Odcedzić i z powrotem włożyć do garnka. Dodać sos szparagowy. Gotować 1-2 minuty mieszając. Dodać pozostawione czubki szparagów. Każdą porcję posypać świeżo zmielonym pieprzem oraz parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz