środa, 23 czerwca 2021

Paluchy Jima (Le stecche di Jim)

Stecca (z włoskiego listewka) to rodzaj bagietki z chrupiącym wierzchem. A dlaczego Jima? Nowojorski piekarz Jim Lahey przybył do Włoch w 1987 roku aby nauczyć się robić chleb. To on wynalazł metodę pieczenia chleba bez wyrabiania ciasta. Dziś Jim prowadzi piekarnię Sullivan Street Bakery i dostarcza pieczywo do 300 restauracji w Nowym Jorku. Przepis jest banalnie prosty. Wieczorem miesza się składniki. Rano ciasto wyrasta i do piekarnika. Szybko, smacznie i bez problemu:)

Składniki:

  • 400g maki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 350 ml wody w temp.pokojowej
  • 5g soli
  • 3g cukru lub miodu
  • 3g świeżych drożdży lub 1g suchych

Drożdże rozpuścić w wodzie razem z cukrem. Do miski wsypać mąkę i sól. Dodać rozpuszczone drożdże. Wymieszać składniki za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto ma być luźne i lepkie. Przykryć i zostawić na 12-18 godzin (najlepiej na noc). Powinno podwoić objętość i pojawić się bąbelki. Następnego dnia ciasto wyłożyć na blat posypany mąką. Złożyć ciasto w kopertę (zawijając boki ciasta do środka). Przykryć i zostawić na dwie godziny do wyrośnięcia.


Po tym czasie podzielić na cztery części. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozciągając ciasto. Wierzch posmarować lekko oliwą. Wstawić do nagrzanego do 240 stopni (góra-dół) piekarnika i piec przez 20-25 minut. Ostudzić na kratce kuchennej. Najlepsze tego samego dnia. 

Źródło: il fior di cappero


1 komentarz: