Ciasto bez pieczenia bo komu by się chciało stać przy piekarniku w taki upał :) Pogoda iście tropikalna ale coś do kawy by się zjadło słodkiego. Ciasto robiłam już jakiś czas temu na spotkanie rodzinne bo codziennie takich słodkości nie podaję. Przepis szybki, bardzo prosty i dla wielbicieli czekolady :)
Składniki:
- 26 sztuk herbatników petit beurre
- 250g mascarpone w temp.pokojowej
- 1 łyżka cukru pudru
- 100g czekolady gorzkiej
- ok.150ml kawy (lub mleka)
- płatki migdałowe do posypania
Czekoladę rozpuścić na parze. Serek mascarpone krótko ubić z cukrem pudrem (można użyć pudru z ksylitolu ). Dodać ostudzoną rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. Herbatniki smarować kremem (ok.1 łyżka) i zlepiać jak kanapki (po 2 sztuki). Wyjdzie nam 13 par. Każdą maczać w zimnej kawie i sklejać dodatkową porcją kremu ustawiając w pozycji poziomej. Wierzch wyrównać pozostałą porcją kremu. Posypać płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz