poniedziałek, 21 czerwca 2021

Ciasto z masą czekoladową bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia bo komu by się chciało stać przy piekarniku w taki upał :) Pogoda iście tropikalna ale coś do kawy by się zjadło słodkiego. Ciasto robiłam już jakiś czas temu na spotkanie rodzinne bo codziennie takich słodkości nie podaję. Przepis szybki, bardzo prosty i dla wielbicieli czekolady :)

Składniki:

  • 26 sztuk herbatników petit beurre
  • 250g mascarpone w temp.pokojowej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 100g czekolady gorzkiej
  • ok.150ml kawy (lub mleka)
  • płatki migdałowe do posypania

Czekoladę rozpuścić na parze. Serek mascarpone krótko ubić z cukrem pudrem (można użyć pudru z ksylitolu ). Dodać ostudzoną rozpuszczoną czekoladę. Wymieszać. Herbatniki smarować kremem (ok.1 łyżka)  i zlepiać jak kanapki (po 2 sztuki). Wyjdzie nam 13 par. Każdą maczać w zimnej kawie i sklejać dodatkową porcją kremu ustawiając w pozycji poziomej. Wierzch wyrównać pozostałą porcją kremu.  Posypać płatkami migdałowymi.

 

Wstawić do lodówki na noc żeby masa zastygła. Następnego dnia kroić po skosie (czyli zaczynając od prawego rogu).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz