wtorek, 1 czerwca 2021

Babeczki orkiszowo-migdałowe

Dzień Dziecka zobowiązuje. Musi być coś na słodko:) Zatem przepis na szybkie babeczki orkiszowe z dodatkiem mąki migdałowej. 

Składniki:

  • 2 jajka
  • 300g mąki jasnej orkiszowej
  • 80g mąki migdałowej
  • 250 ml mleka (można użyć roślinnego)
  • 100g cukru (ksylitolu)
  • 180 ml oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • płatki migdałowe na wierzch

Do miski wbić jajka i  cukier. Chwilkę ubić trzepaczką. Dodać olej, mleko oraz mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszać za pomocą łyżki lub trzepaczki aż składniki się połączą. Napełnić 12 foremek na muffinki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec przez 25-30 minut.  

 

z truskawkami

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz