Dzisiaj propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa. Bulion robimy z pieczonych wcześniej w piekarniku warzyw. Wychodzi na prawdę bardzo smaczny. Możemy go zjeść jak klasyczny rosół lub zastosować jako baza dla innych zup. Z warzyw, które nam zostaną robię sałatkę jarzynowa i w ten sposób nic się nie marnuje:)
Składniki dla ok.5 osób:
- 1/2 kg marchewki
- 300g pietruszki
- 300g selera lub 2-3 łodygi naciowego
- 1 por (jasna część)
- 1 duża cebula
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 10 ziaren pieprzu
- sól
- lubczyk świeży lub suszony
Warzywa obrać. Marchewkę i pietruszkę przekroić wzdłuż.Seler pokroić na kilka kawałków. Cebulę na pół. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce posmarowanej olejem. Warzywa również lekko skropić olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok. 15 minut (aż warzywa zaczną się przypiekać na brzegach). Podpieczone warzywa umieścić w garnku razem z resztką oleju z blaszki. Zalać 2 L wody. Dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 1,5-2 godziny aż warzywa będą miękkie. Podawać z makaronem i natka pietruszki.
Źródło: mniammniam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz