czwartek, 11 marca 2021

Rosół/bulion wegański z pieczonych warzyw

Dzisiaj propozycja dla osób, które nie jedzą mięsa. Bulion robimy z pieczonych wcześniej w piekarniku warzyw. Wychodzi na prawdę bardzo smaczny. Możemy go zjeść jak klasyczny rosół lub zastosować jako baza dla innych zup. Z warzyw, które nam zostaną robię sałatkę jarzynowa i w ten sposób nic się nie marnuje:)

Składniki dla ok.5 osób:

  • 1/2 kg marchewki
  • 300g pietruszki
  • 300g selera lub 2-3 łodygi naciowego
  • 1 por (jasna część)
  • 1 duża cebula
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 10 ziaren pieprzu
  • sól
  • lubczyk świeży lub suszony

Warzywa obrać. Marchewkę i pietruszkę przekroić wzdłuż.Seler pokroić na kilka kawałków. Cebulę na pół. Wszystkie warzywa ułożyć na blaszce posmarowanej olejem. Warzywa również lekko skropić olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 230 stopni przez ok. 15 minut (aż warzywa zaczną się przypiekać na brzegach). Podpieczone warzywa umieścić w garnku razem z resztką oleju z blaszki. Zalać 2 L wody. Dodać przyprawy. Doprowadzić do wrzenia. zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 1,5-2 godziny aż warzywa będą miękkie. Podawać z makaronem i natka pietruszki. 

Źródło: mniammniam

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz