poniedziałek, 1 marca 2021

Magdalenki (Madeleines)

Zbliża się Dzień Kobiet więc z tej okazji magdalenki:) Małe, słodkie biszkoptowe ciasteczka w kształcie muszelek. Rodem z Francji. Bardzo  proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty. 

Składniki na 12 sztuk:

  • 2 jajka w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
  • 60 g masła
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Masło rozpuścić i ostudzić. Ubić za pomocą miksera jajka z cukrem na puszystą, gęstą masę. Dodać ekstrakt z wanilii. Do miski z ubitą masą dodawać po trochu przesianą mąkę miksując na najniższych obrotach miksera lub najlepiej mieszając ręcznie. Na końcu wlać masło. Wymieszać delikatnie. Masą napełnić foremki do magdalenek do 3/4 wysokości (użyłam silikonowej foremki jeśli macie metalowe najpierw trzeba wysmarować je masłem).  Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Wyjąc, ostudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem. Można też zanurzyć końcówkę ciastka w rozpuszczonej czekoladzie.  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz