Zbliża się Dzień Kobiet więc z tej okazji magdalenki:) Małe, słodkie biszkoptowe ciasteczka w kształcie muszelek. Rodem z Francji. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki na 12 sztuk:
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
- 60 g masła
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Masło rozpuścić i ostudzić. Ubić za pomocą miksera jajka z cukrem na puszystą, gęstą masę. Dodać ekstrakt z wanilii. Do miski z ubitą masą dodawać po trochu przesianą mąkę miksując na najniższych obrotach miksera lub najlepiej mieszając ręcznie. Na końcu wlać masło. Wymieszać delikatnie. Masą napełnić foremki do magdalenek do 3/4 wysokości (użyłam silikonowej foremki jeśli macie metalowe najpierw trzeba wysmarować je masłem). Piec w 180 stopniach przez ok. 15 minut. Wyjąc, ostudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem. Można też zanurzyć końcówkę ciastka w rozpuszczonej czekoladzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz