czwartek, 4 marca 2021

Owsianka jabłkowa (wegańska)


Dzisiaj pomysł na śniadanie. Owsianki są teraz w modzie:) Przyznam, że nigdy nie przepadałam za owsiankami ale ta jabłkowa bardzo mi smakuje. Idealna na zimniejsze dni ponieważ bardzo dobrze rozgrzewa. Jem ją dość często ponieważ idealnie pasuje do mojej diety antyhistaminowej.

Składniki dla 1 osoby:

  • 1 szklanka mleka owsianego (lub innego wg. gustu i diety)
  • 5 łyżek płatków owsianych np.górskich
  • 1 średniej wielkości jabłko
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Do garnuszka wlać mleko owsiane (polecam domowe), dodać płatki owsiane. Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do garnuszka razem z cynamonem. Wstawić na gaz i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć i gotować na małym gazie ok. 10 minut mieszając od czasu do czasu.

 *jeśli lubicie i możecie do owsianki można dodać rodzynki, migdały lub inne orzechy.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz