Czas na kolejną babkę świąteczną. Tym razem przepis na błyskawiczna babkę na maślance. Przepis należy do tych bardzo prostych. Nie musicie nawet wyciągać miksera ponieważ ciasto miesza się łyżką. Robi się je podobnie do muffinek. Jest to zdecydowanie propozycja dla osób, które lubią wilgotne, cięższe ciasta.
Składniki:
- 2 jajka
- 1/2-3/4 szklanka cukru lub ksylitolu
- 3/4 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki oleju
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 2 szklanki mąki pszennej lub jasnej orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
W misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia.W drugiej większej misce utrzeć za pomocą trzepaczki jajka, cukier, maślankę, olej oraz sok z cytryny. Do miski z mokrymi składnikami wsypać suche składniki. Wymieszać łyżką szybko tylko do nawilżenia składników. Zbyt długie mieszanie może spowodować,że wyjdzie zakalec. Wyłożyć do foremki wysmarowanej masłem (1,5 L-22cm). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.30-45 minut. Gdy ostygnie można polukrować
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz