sobota, 13 marca 2021

Ciastka z żurawiną i białą czekoladą

Dzisiaj będzie niezbyt zdrowo niestety. Ciasteczka takie upodobał sobie mój syn i wolałam upiec je w domu niż żeby kupował w sklepie ze składem, którego wolę nawet nie przytaczać. Zawsze to mniej chemii w organiźmie. Jeśli i Wy lubicie takie połączenie to polecam bo wychodzą na prawdę dobre.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 200g masła w temperaturze pokojowej
  • 300g mąki orkiszowej jasnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko 
  • 1/4 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 70g białej czekolady
  • 1 szklanka suszonej zurawiny

W misce utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko. Następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu suszoną żurawinę i posiekaną czekoladę. Wymieszać. Z ciasta lepić kulki (wielkości śliwki węgierki) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zaczowując odstępy.  Piec w nagrzanym do 180 stopni  piekarniku na złoty kolor (ok. 15 minut). 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz