wtorek, 16 marca 2021

Babka marchewkowa


Mój pierwszy przepis na Wielkanoc. Bardzo wilgotna i aromatyczna babka z dodatkiem marchewki. Ciasta marchewkowe od jakiegoś czasu kojarzą mi się właśnie z Wielkanocą. Bardzo prosta w przygotowaniu więc poradzi sobie z nią każdy.

Składniki:

  • 160-180g jasnej mąki  orkiszowej (u mnie typ 630)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 100g cukru lub ksylitolu
  • 2 jajka
  • 150 ml oleju
  • 200g startej marchewki

W misce zmieszać mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Jajka ubić z cukrem na masę. Po trochu wlewać olej. Następnie dodać mieszankę mąki z miski. Na końcu startą marchewkę i wymieszać już ręcznie. Masą napełnić małą foremkę do babki (ok.17cm) i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.35 minut. Ostudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.

ps.marchewkę starłam na dużych oczkach tarki ale jak wolicie można na mniejszych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz