Mój pierwszy przepis na Wielkanoc. Bardzo wilgotna i aromatyczna babka z dodatkiem marchewki. Ciasta marchewkowe od jakiegoś czasu kojarzą mi się właśnie z Wielkanocą. Bardzo prosta w przygotowaniu więc poradzi sobie z nią każdy.
Składniki:
- 160-180g jasnej mąki orkiszowej (u mnie typ 630)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 100g cukru lub ksylitolu
- 2 jajka
- 150 ml oleju
- 200g startej marchewki
W
misce zmieszać mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Jajka ubić z cukrem na masę. Po
trochu wlewać olej. Następnie dodać mieszankę mąki z miski. Na końcu startą
marchewkę i wymieszać już ręcznie. Masą napełnić małą foremkę do babki (ok.17cm) i
piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok.35 minut. Ostudzić i ewentualnie posypać cukrem pudrem.
ps.marchewkę starłam na dużych oczkach tarki ale jak wolicie można na mniejszych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz