czwartek, 25 lutego 2021

Tureckie Simit


Simit czyli tureckie bajgle posypane obficie sezamem. Świetne same jako przekąska. Można je śmiało zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Nigdy nie jadłam oryginalnych bo nie byłam w Turcji ale jeśli smakują tak jak te to zapewne bym jadła je na okrągło :) Przepis pochodzi z IG z profilu tureckiej kucharki więc domniemam, że oryginalny:)

Składniki na 6 sztuk:

  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3g suchych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 350-400 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
  • 1/3 szklanki wody +1 łyżka miodu (melasy)
  • sezam do posypania

Do miski wlać mleko i wodę. Dodać drożdże i mieszać aż się rozpuszczą. Dodać cukier i olej. Dodawać po trochu mąkę sprawdzając gęstość ciasta. Na końcu sól.  Całość zagniatać ręcznie lub mikserem z hakiem aż powstanie elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i chwilę zagniatać. 


 Następnie podzielić na sześć części po ok. 90-100g. Z każdego kawałka utoczyć długi wałek (ok.60-70cm). Podzielić go na dwie części i spleść ze sobą i złączyć oba końce tworząc okrąg. Miejsce łączenia lekko zrolować. Odstawić na ok.10 minut po czym posmarować wodą zmieszaną z miodem i posypać sezamem. Piec w 200 stopniach ok. 20 minut.

Źródło: Beyhan Kadayıfçı

1 komentarz: