Simit czyli tureckie bajgle posypane obficie sezamem. Świetne same jako przekąska. Można je śmiało zabrać ze sobą do szkoły lub pracy. Nigdy nie jadłam oryginalnych bo nie byłam w Turcji ale jeśli smakują tak jak te to zapewne bym jadła je na okrągło :) Przepis pochodzi z IG z profilu tureckiej kucharki więc domniemam, że oryginalny:)
Składniki na 6 sztuk:
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 1/4 szklanki oleju
- 3g suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 350-400 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej jasnej typ 630)
- 1/3 szklanki wody +1 łyżka miodu (melasy)
- sezam do posypania
Do miski wlać mleko i wodę. Dodać drożdże i mieszać aż się rozpuszczą. Dodać cukier i olej. Dodawać po trochu mąkę sprawdzając gęstość ciasta. Na końcu sól. Całość zagniatać ręcznie lub mikserem z hakiem aż powstanie elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyłożyć na stolnicę lekko podsypaną mąką i chwilę zagniatać.
Następnie podzielić na sześć części po ok. 90-100g. Z każdego kawałka utoczyć długi wałek (ok.60-70cm). Podzielić go na dwie części i spleść ze sobą i złączyć oba końce tworząc okrąg. Miejsce łączenia lekko zrolować. Odstawić na ok.10 minut po czym posmarować wodą zmieszaną z miodem i posypać sezamem. Piec w 200 stopniach ok. 20 minut.
Źródło: Beyhan Kadayıfçı
Wyglądają jak nasze krakowskie.
OdpowiedzUsuń