Cukinia marynowana idealnie może nam zastąpić na kanapce
ogórka. Co prawda dużo zdrowsze są kiszonki ale od czasu do czasu
i na marynatę octową można sobie pozwolić. Tak dla urozmaicenia
posiłków. Cukinia sprawdzi się też do domowego hamburgera lub hod doga.
Moja cukinia z naszej działki trochę już przerośnięta więc musiałam kroić
na półplasterki. Jeśli macie okazję wybierzcie mniejszą.
Składniki:
- 1/2 kg młodej cukinii
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 płaska łyżka soli
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka octu jabłkowego (polecam domowy)
- 1 szklanka wody
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżeczki gorczycy
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka soli
Cukinię pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki. Włożyć do miski, zlać zimną
wodą tylko tak, żeby przykryła warzywa. Dodać sól, wymieszać. Odstawić na
45 minut. Po tym czasie odcedzić. Do wyparzonych słoików nakładać cukinię z
cebulą. Składniki zalewy zagotować). Zalać warzywa w słoiku. Zakręcić.
Słoiki wstawić do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę na 120 stopni i
pasteryzować przez 15 minut.
*z podanej porcji wychodzą dwa słoiczki (widoczne na zdjęciu)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz