sobota, 29 września 2018

Dynia marynowana w occie


Przepisów z dynią w roli głównej ciąg dalszy. Zawsze myślałam, że nie lubię
dyni w occie. Do czasu. Ostatni u bratowej miałam okazję zakosztować
właśnie takiej dyni. Okazało się, że jest pyszna. Co prawda sporo w niej
octu i cukru ale czasami warto zjeść coś tak dobrego :)

Składniki:
  • ok. 1,5 kg dyni

Składniki na zalewę:
  • 1 szklanka octu spirytusowego
  • 3 szklanki wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • kilka goździków

Słoiki wyparzyć, nakładać do nich dość ciasno pokrojoną w niewielką
kostkę dynię. Składniki zalewy zagotować. Zalać gorącą dynię, zakręcić.
Wstawić do zimnego piekarnia, nastawić na 120 stopni i pasteryzować
przez 10 -15 minut. Jeszcze nie otwierałam ale mam nadzieję, że
smakuje tak jak u bratowej :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz