Przepisów z dynią w roli głównej ciąg dalszy. Zawsze myślałam, że nie lubię
dyni w occie. Do czasu. Ostatni u bratowej miałam okazję zakosztować
właśnie takiej dyni. Okazało się, że jest pyszna. Co prawda sporo w niej
octu i cukru ale czasami warto zjeść coś tak dobrego :)
Składniki:
- ok. 1,5 kg dyni
Składniki na zalewę:
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 3 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- kilka goździków
Słoiki wyparzyć, nakładać do nich dość ciasno pokrojoną w niewielką
kostkę dynię. Składniki zalewy zagotować. Zalać gorącą dynię, zakręcić.
Wstawić do zimnego piekarnia, nastawić na 120 stopni i pasteryzować
przez 10 -15 minut. Jeszcze nie otwierałam ale mam nadzieję, że
smakuje tak jak u bratowej :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz