Dziś mam dla Was przepis na muffinki dyniowe pieczone na mące
pełnoziarnistej z dodatkiem płatków owsianych. Wierzch z dodatkiem
orzechów pekan idealnie się z nimi komponuje. Na weekend do kawy
lub nawet na drugie śniadanie do lunchboxa. Tak na marginesie od niedawna
na blogu dział na dania do lunchboxa do szkoły lub pracy :)
Składniki mokre:
- 1/4 szklanki oleju lub rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 2 jajka
- 1 szklanka puree z dyni
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mleka
Składniki suche:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-1,5 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków
Składniki na kruszonkę:
- 1/3 szklanki płatków owsianych
- 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
- garść posiekanych orzechów pekan
- szczypta cynamonu
- 1/4 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
- 1 łyżeczka miodu
W większej misce połączyć składniki suche, w mniejszej mokre,
dodać mokre do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia
składników. Ciastem napełnić 12 papilotek. Składniki na kruszonkę
wymieszać, posypać górę każdej muffinki. Wstawić do nagrzanego do
180 stopni piekarnika i piec ok. 25-30 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz