sobota, 29 września 2018

Pełnoziarniste muffinki dyniowe z kruszonką na miodzie


Dziś mam dla Was przepis na muffinki dyniowe pieczone na mące
pełnoziarnistej z dodatkiem płatków owsianych. Wierzch z dodatkiem 
orzechów pekan idealnie się z nimi komponuje. Na weekend do kawy
lub nawet na drugie śniadanie do lunchboxa. Tak na marginesie od  niedawna
na blogu dział na dania do lunchboxa do szkoły lub pracy :)

Składniki mokre:
  • 1/4 szklanki oleju lub rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • 1 szklanka puree z dyni
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka

Składniki suche:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub orkiszowej
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1-1,5 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków

Składniki na kruszonkę:
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • garść posiekanych orzechów pekan
  • szczypta cynamonu
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego 
  • 1 łyżeczka miodu

W większej misce połączyć składniki suche, w mniejszej mokre,
dodać mokre do suchych i wymieszać łyżką tylko do połączenia
składników. Ciastem napełnić 12 papilotek. Składniki na kruszonkę
wymieszać, posypać górę każdej muffinki. Wstawić do nagrzanego do
180 stopni piekarnika i piec ok. 25-30 minut. Ostudzić na kuchennej kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz