Zupa idealna na jesienne chłody a ponieważ jesień zaczęła nam się w tym
roku bardzo zimno i wietrznie więc taka zupa pozwoli nam się nie tylko nasycić
ale rozgrzeje nas od środka.
Składniki:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200g czerwonej soczewicy
- 750g dyni
- 1/2 L bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki curry
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki gęstej części mleczka kokosowego
W garnku o grubym dnie rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę
cebulę. Chwilkę smażyć, dodać posiekany czosnek. Następnie wsypać kurkumę
oraz curry. Smażyć chwilkę razem i dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz
opłukaną soczewicę. Całość zalać bulionem i przecierem. Zagotować, zmniejszyć
ogień i gotować aż dynia i soczewica będą miękkie (ok. 20 minut). Zupę
zmiksować na gładko, dodać mleczko kokosowe oraz sól i pieprz. Ja zupę
serwowałam z natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz