wtorek, 25 września 2018

Zupa krem z dyni i soczewicy


Zupa idealna na jesienne chłody a ponieważ jesień zaczęła nam się w tym
roku bardzo zimno i wietrznie więc taka zupa pozwoli nam się nie tylko nasycić
ale rozgrzeje nas od środka.

Składniki:
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g czerwonej soczewicy
  • 750g dyni
  • 1/2 L bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki gęstej części mleczka kokosowego

W garnku o grubym dnie rozgrzać troszkę oleju. Wrzucić pokrojoną w kostkę
 cebulę. Chwilkę smażyć, dodać posiekany czosnek. Następnie wsypać kurkumę
oraz curry. Smażyć chwilkę razem i dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz
opłukaną soczewicę. Całość zalać bulionem i przecierem. Zagotować, zmniejszyć
ogień i gotować aż dynia i soczewica będą miękkie (ok. 20 minut). Zupę
zmiksować na gładko, dodać mleczko kokosowe oraz sól i pieprz. Ja zupę
serwowałam z natką pietruszki i prażonymi pestkami dyni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz