czwartek, 22 czerwca 2017

Młoda kapusta


To mój ulubiony przepis na młodą kapustę. Taki ekspresowy więc obiad gotowy 
w 30 minut. Nieco lżejsza wersja bo bez zasmażki. Można do niej dodać 
podsmażoną kiełbasę lub boczek ale ja wybieram tą wersję bez mięsa bo najbardziej
mi taka smakuje. Kapusta najlepsza oczywiście z młodymi ziemniakami z wody
lub pajdą chleba. 

Składniki:
  • główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
  • koperek

Kapustę poszatkować lub pokroić. Włożyć do garnka i podlać wodą
(ok. 3/4 szklanki). Cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na oleju na złoty kolor.
Dodać do kapusty,wstawić na gaz i zagotować. Następnie zmniejszyć i gotować
aż kapusta zmięknie (ok. 20 minut). Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy
i doprawić do smaku. Posypać posiekanym koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz