Młode pieczone ziemniaki to jest to. Nie oprze im się nikt. A gdy wykorzystamy
je w sałatce gwarantuję, że ziemniaki na pewno zostaną zjedzone a resztą sałatki
to już inna sprawa :) Sałatkę robiłam dwukrotnie na grilla i właśnie ziemniaki
z niej zniknęły najszybciej :) Świetnie wygląda, świetnie smakuje i nie ma z nią
wiele roboty. Polecam więc jak już pisałam na grilla i nie tylko.
Składniki:
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 1-2 łyżki oliwy
- 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól, pieprz
- 3 rzodkiewki
- dymka
- kilka liści zielonej sałaty
Ziemniaki wyszorować, ugotować w wodzie na półtwardo (ok. 10 minut).
Wyjąć z wody, przekroić na pół i włożyć do miski. Wlać olej. Dodać sól,
pieprz i tymianek. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia
i piec w 200 stopniach na złoty kolor. Sałatę porwać i umieścić na dnie miski.
Wyłożyć jeszcze lekko ciepłe ziemniaki, na nie pokrojone na plasterki
rzodkiewki. Posypać pokrojoną dymką. Całość można skropić olejem.
Tak myślę, że takiej sałatki jeszcze nie jadłam. Ale wygląda bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuń