środa, 21 czerwca 2017

Sałatka z pieczonymi młodymi ziemniakami


Młode pieczone ziemniaki to jest to. Nie oprze im się nikt. A gdy wykorzystamy 
je w sałatce gwarantuję, że ziemniaki na pewno zostaną zjedzone a resztą sałatki
to już inna sprawa :) Sałatkę robiłam dwukrotnie na grilla i właśnie ziemniaki
z niej zniknęły najszybciej :) Świetnie wygląda, świetnie smakuje i nie ma z nią
wiele roboty. Polecam więc jak już pisałam na grilla i nie tylko.

Składniki:
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 1-2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • 3 rzodkiewki
  • dymka
  • kilka liści zielonej sałaty

Ziemniaki wyszorować, ugotować w wodzie na półtwardo (ok. 10 minut).
Wyjąć z wody, przekroić na pół i włożyć do miski. Wlać olej. Dodać sól,
pieprz i tymianek. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę do pieczenia
i piec w 200 stopniach na złoty kolor. Sałatę porwać i umieścić na dnie miski.
Wyłożyć jeszcze lekko ciepłe ziemniaki, na nie pokrojone na plasterki
rzodkiewki. Posypać pokrojoną dymką. Całość można skropić olejem.

1 komentarz:

  1. Tak myślę, że takiej sałatki jeszcze nie jadłam. Ale wygląda bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń